Mange opfatter Chili con carne som en original mexicansk ret; ja, vel nærmest mexico's national ret, men dette er langt fra sandt.
Chili con carne stammer fra The Lone Star State - Texas, og den er fra den sidste del af det 18. århundrede.
På Colombian Exposition i Chicago i 1893 var der en stand med navnet 'The San Antonio Chili Stand', hvor retten så blev kendt ud over Texas' grænser,
I 1977 blev Chili con carne lovmæssigt Texas' officielle stats-ret.
Mit kendskab til Chili con carne stammer fra Mackies Pizza i Århus, hvor jeg i nittenhundredesidsthavfjerds fik et gastronomiske kulturchok, da jeg smagte retten.
Indtil for nyligt har jeg lavet retten med hakket oksekød, men er nu gået over til at bruge 'hel' oksekød, som langtidsmørnes i ovnen ved lav temperatur.
Og bønnerne -jeg er gået bort fra kidneybønner på dåse til 'the real McCoy- tørrede bønner, som skal opblødes i koldt vand i mindst 12 timer.
Nå, lad os komme til selve tilberedningen:
Til 4 personer skal vi bruge:
800-1.000 gr. oksekød - bov, klump eller andet magert kød.
God olie
400-500 gr. tørrede kidney bønner
Et par løg
5 dåser flåede tomater - eller 1 stor dåse (fåes i Metro til kr. 18,-!)
Spidskommen - enten hel, som knuses i mortér - eller stødt. Brug et par spiseskefulde.
Chili efter eget valg og smag
Hvidløg
Salt og peber
Eventuelt lidt 85% chokolade.
Creme fraiche - mindst 18%
Bønnerne sættes i blød i rigeligt koldt vand dagen før og koges inden brug i 30-45 minutter.
Kødet renses for sener og det værste fedt og skæres i mindre stykker.
Det kommes i et ilfast fad og sættes i ovnen ved 100 grader - lad blive stående til det er helt mørt, vi snakker 5-8 timer. Når det er færdigt, rives kødet i stykker med 2 gafler - á la 'pulled pork'.
Rigeligt olie varmes i en stor tykbundet gryde og løg, hvidløg, spidskommen og chili blancheres(eller svitses - aldrig brankes) i olien.
Kødet tilsættes og steger lidt med.
Så tilsættes tomaterne, som skal hakkes lidt med en kniv, så indholdet kommer ud.
Rør det godt sammen og lad det simre i mindst en time.
Så smages der til med salt, peber, spidskommen og ekstra chili, hvis det er nødvendigt.
Bønnerne tilsættes og simrer med i ca. 10 minutter.
Lige inden serveringen tilsættes eventuelt 50 gr. mørk chokolade, som kun lige skal smelte og røres rundt i retten - under ingen omstændigheder må det koge.
Retten serveres i dybe tallerkner med et skvis creme fraiche på toppen.
Angående chilier:
Jeg bruger gerne friske habaneroer som renses for frø og de hvide strimler på indersiden og finthakkes.
Derudover putter jeg også altid Chipotle i. Chipotle er tørret og røget Jalapeño.
Chili con carne stammer fra The Lone Star State - Texas, og den er fra den sidste del af det 18. århundrede.
På Colombian Exposition i Chicago i 1893 var der en stand med navnet 'The San Antonio Chili Stand', hvor retten så blev kendt ud over Texas' grænser,
I 1977 blev Chili con carne lovmæssigt Texas' officielle stats-ret.
Mit kendskab til Chili con carne stammer fra Mackies Pizza i Århus, hvor jeg i nittenhundredesidsthavfjerds fik et gastronomiske kulturchok, da jeg smagte retten.
Indtil for nyligt har jeg lavet retten med hakket oksekød, men er nu gået over til at bruge 'hel' oksekød, som langtidsmørnes i ovnen ved lav temperatur.
Og bønnerne -jeg er gået bort fra kidneybønner på dåse til 'the real McCoy- tørrede bønner, som skal opblødes i koldt vand i mindst 12 timer.
Nå, lad os komme til selve tilberedningen:
Til 4 personer skal vi bruge:
800-1.000 gr. oksekød - bov, klump eller andet magert kød.
God olie
400-500 gr. tørrede kidney bønner
Et par løg
5 dåser flåede tomater - eller 1 stor dåse (fåes i Metro til kr. 18,-!)
Spidskommen - enten hel, som knuses i mortér - eller stødt. Brug et par spiseskefulde.
Chili efter eget valg og smag
Hvidløg
Salt og peber
Eventuelt lidt 85% chokolade.
Creme fraiche - mindst 18%
Bønnerne sættes i blød i rigeligt koldt vand dagen før og koges inden brug i 30-45 minutter.
Kødet renses for sener og det værste fedt og skæres i mindre stykker.
Det kommes i et ilfast fad og sættes i ovnen ved 100 grader - lad blive stående til det er helt mørt, vi snakker 5-8 timer. Når det er færdigt, rives kødet i stykker med 2 gafler - á la 'pulled pork'.
Rigeligt olie varmes i en stor tykbundet gryde og løg, hvidløg, spidskommen og chili blancheres(eller svitses - aldrig brankes) i olien.
Kødet tilsættes og steger lidt med.
Så tilsættes tomaterne, som skal hakkes lidt med en kniv, så indholdet kommer ud.
Rør det godt sammen og lad det simre i mindst en time.
Så smages der til med salt, peber, spidskommen og ekstra chili, hvis det er nødvendigt.
Bønnerne tilsættes og simrer med i ca. 10 minutter.
Lige inden serveringen tilsættes eventuelt 50 gr. mørk chokolade, som kun lige skal smelte og røres rundt i retten - under ingen omstændigheder må det koge.
Retten serveres i dybe tallerkner med et skvis creme fraiche på toppen.
Angående chilier:
Jeg bruger gerne friske habaneroer som renses for frø og de hvide strimler på indersiden og finthakkes.
Derudover putter jeg også altid Chipotle i. Chipotle er tørret og røget Jalapeño.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar